Пятница, 29.03.2024, 06:47

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 4
Гостей: 4
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

Новини міста
Главная » 2011 » Июль » 30 » Централізоване не задовольняє, індивідуального не дозволяють

30.07.2011 | 08:56
Централізоване не задовольняє, індивідуального не дозволяють

Централізоване не задовольняє, індивідуального не дозволяють
   У травні цього року, побувавши з робочим візитом в Ужгороді, Президент України дуже високо оцінив тамтешній досвід щодо переведення помешкань городян з централізованого на індивідуальне опалення, й навіть казав, що сприятиме поширенню такої практики на всю державу. Але то так, до слова. Бо далі мова піде про абсолютно протилежну ситуацію: простим жителям Котовська практично неможливо відключитися від централізованої системи опалення й забезпечити квартирі «автономію» від неякісних та захмарно дорогих послуг ЖКГ.
Житель Котовська Сергій Зелінський розповів про те, як уже третій рік йому не вдається домогтися справедливості, обладнати в квартирі індивідуальне опалення. Про цю «боротьбу за тепло» наша нинішня оповідь.
Оскільки централізоване опалення не задовольняє простого котовчанина як за ціною, так і за температурним режимом, ще в листопаді 2008 року Сергій Зелінський звернувся в КВЕП «Теплокомуненерго» з проханням про відключення його квартири від центральної системи опалення і встановлення індивідуальної. Відповідно до Конституції України (ст. 40, 47, 48, 55, 56, 59), будь-який громадянин має право на житло і вибір, де йому жити. Крім того, закон «Про захист прав споживачів» (ст. 3, 4, 15, 24) надає право громадянам країни вибирати і купувати якісні послуги, товари. З огляду на це, а також враховуючи постанову Кабінету Міністрів № 1497, схвалену ще в грудні 1997-го і наразі не скасовану, яка регламентує правила подачі населенню послуг водо-, теплопостачання та водовідведення, будь-який громадянин має право розірвати договір і зажадати відключення від мережі централізованого опалення.

Інша урядова постанова — «Про заходи використання альтернативних джерел енергії» (№ 102-р), прийнята у 2009 році, зобов’язує місцеве самоврядування (звісно ж, і Котовську міську раду) шукати нові, прогресивні рішення щодо використання альтернативних джерел енергії, а споживачам (у тому числі й котовчанам) надає право перейти до ефективного й ощадливого індивідуального обігрівання своїх помешкань з урахуванням необхідного температурного режиму.

Але у Котовську місцева влада не йде назустріч простим жителям.
Сергієві Зелінському, щоб отримати дозвіл на індивідуальне опалення, довелося пройти всі місцеві інстанції. Зокрема: КВЕП «Теплокомуненерго» (відмова начальника Олега Щербини № 408 від 18 травня 2009 р.), управління комунального господарства і будівництва (відмова начальника управління Олександра Школьникова № 221 від 9 червня 2009 р.), першого заступника міського голови (на той момент Володимира Таранчука, відмова № 2227-3207 від 4 листопада 2009 р.), секретаря міськради (тоді Леоніда Гнатюка) і голови депутатської комісії з питань ЖКГ (на той час депутата Володимира Артеменка, відмова № 1462 від 29 липня). Як бачимо, жоден із посадовців не дав свого дозволу. Сергій Зелінський звертався і в місцеві партійні організації «Батьківщини» та Партії регіонів, але й там відмовилися допомогти.

Стало зрозуміло, що на місцевому рівні всі нитки ведуть до міського голови Анатолія Іванова, який, як-то мовиться, вирішує, кому платити, кому не платити, кому жити, а кому не жити...
У цьому питанні котовські чиновники посилаються на лобістський наказ Міністерства України з питань ЖКГ
№ 169, виданий у листопаді 2007 року, який, після внесення змін у тому ж році, дозволяє відключатися від централізованої системи опалення окремим під’їздам або цілим будинкам, що практично неможливо і порушує права людини, які мали б бути понад усе. Втім, попри все, котовчани тишком-нишком таки відключаються від централізованої системи опалення у багатоповерхових будинках. Тоді як у різних містах як західної, так і східної України, місцева влада, керуючись законом «Про місцеве самоврядування», іде назустріч людям, вирішуючи такі питання з використанням депутатських комісій.

Але повернімося до історії Сергія Зелінського. Далі події розвивалися ще жорсткіше. Зненацька сплив той «факт», що чоловік начебто самостійно відрізав у своїй квартирі регістр (тип радіатора). Але котовчанин цього ніколи не робив. Тим більше, що постанова КМУ № 1497, прийнята в грудні 1997 року, забороняє самостійне відключення. Більше того, у КВЕП «Теплокомуненерго» неодноразово надходили заявки на усунення проривів системи опалення, а в результаті розгляду з’ясувалося, що регістр відрізали... працівники «Теплокомуненерго». Пізніше директор цього підприємства на­діслав Сергієві Зелінському листа, в якому вимагав відновлення регістра (№ 409 від 18 травня 2009 р.).

Після згаданих подій було також звернення у Міністерство з питань ЖКГ, яке дало три роз’яснення (№ 8/14-5560 від 27 травня, № 8/14-9266 від 2 вересня та № 8/14-6957 від 1 липня 2009 року), де зазначалося, що дозвіл на відключення від мережі централізованого опалення видає спеціальна комісія органу місцевого самоврядування або представники виконавчої влади, від яких так і не було отримано відповіді. Не було реакції і з боку Котовської міжрайонної прокуратури (дві відмови — № 07/1-79-09 від 25 березня та №07/1-79-09 від 4 червня 2009 року). То хіба такі дії місцевих органів влади, на чолі з мером Анатолієм Івановим, не порушують усі вищевказані закони України та права людини, хіба не потрапляють під статі Кримінального кодексу, зокрема «зловживання владою або службовим становищем» (ст. 364), «перевищення влади або службових повноважень» (ст. 365), «службова недбалість» (ст. 367)?
У 2009 році Сергій Зелінський звертався і до колишнього президента Віктора Ющенка та прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і в червні та вересні отримав два роз’яснення від Одеської облдержадміністрації, де було сказано, що відключити квартиру у багатоповерхівці від центра­лізованого опалення неможливо.
Надаючи своїй історії розголосу, Сергій Зелінський каже, що, робить це, аби земляки знали, якими насправді є ті, хто під час виборів дуже гарно обіцяє захищати права та інтереси громади, а потім їх дії кардинально відрізняються від гасел. Як законослухняний громадянин він і надалі має намір відстоювати свої права у межах закону, і якщо до початку цьогорічного опалювального сезону його квартиру не відключать від централізованого опалення, звернеться до Президента Віктора Януковича, котрий на всю країну заявив про доцільність переходу на індивідуальне опалення.
Віталій ЛЕВИЦЬКИЙ.
м. Котовськ.

Замість P.S. — коментар юриста.
Порядком відключення окремих приміщень житлових будинків від мереж централізованого опалення і постачання гарячою водою при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженим наказом Мінбуду від 22.11.05 № 4, визначений перелік дій, які повинні виконати споживач та орган місцевого самоврядування для вирішення питання встановлення індивідуального опалення на заміну централізованого.
Вирішення питання переведення житлових приміщень будинків із централізованого опалення на індивідуальне має відбуватися з дозволу органу місцевого самоврядування. Роботи з відключення від системи централізованого опалення і встановлення індивідуального опалення повинні провадитися відповідно до вимог чинних нормативних документів з питань будівництва.
Дозволи на відключення від мереж централізованого опалення і гарячого водопостачання видаються відповідною комісією органу місцевого самоврядування або органу виконавчої влади, до складу якої входять представники органу місцевого самоврядування або виконавчої влади, районного (місцевого) житлового управління, власника житлового будинку або уповноваженої ним особи, організації газопостачання, організації електропостачання, організації водопостачання, екологічної інспекції (за згодою), районного відділу містобудування, архітектури і житлово-комунального господарства, пожежного нагляду (за узгодженням), місцевої установи Держсанепідслужби, організації теплопостачання, проектної організації з опалення та теплопостачання, Державної інспекції цивільного захисту і техногенної безпеки МНС України. Існує можливість відключення від централізованого опалення і за рішенням загальних зборів та за згоди всіх власників (уповноважених осіб) помешкань у житловому будинку.
Виходячи з вищесказаного і враховуючи те, що в Котовську за останні роки неодноразово окремі громадяни все ж таки відключалися від централізованої системи опалення, вирішення питання про автономне опалення перебуває «в руках» місцевої влади. Але, на прикладі Сергія Зелінського, видно, що місцева влада нічого не робить для того, щоб прості громадяни могли безперешкодно відключатися від центральної системи опалення.
В. Л.
Чорноморські новини



Категория: Новини міста | Просмотров: 1412 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 1.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання