Суббота, 18.05.2024, 22:18

 
 
Вы вошли как Путник · Группа "Гости" · RSS
Меню сайта
Доска объявлений
Доска объявлений
Добавь КОТОВСК
Добавить нас в закладки
Курс НБУ
Курсы НБУ на сегодня
Погода в Котовске

вологість:

тиск:

вітер:

-
На сайте

OnLine
Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Юзеры онлайн:
Нас посетили:

Друзья сайта
Система Orphus
Счётчики

Яндекс.Метрика

Рейтинг@Mail.ru

Топ100- Персональные страницы

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET

ЦБС Котовського району
Главная » 2011 » Март » 22 » Інформаційні навігатори Котовщини

22.03.2011 | 19:36
Інформаційні навігатори Котовщини

Інформаційні навігатори Котовщини.

Ніколи не пізно, ніколи не рано,

Почати вивчання суспільних потреб.
Обличчям до нас повертається влада,
Якщо ми ідемо  з часом вперед…


  Почесне місце в шерензі працівників культури займають сьогодні  бібліотекарі – справжні подвижники культури, які в боротьбі з комунальними негараздами вперто несуть людям слово.
Переоцінити значення бібліотечного вогника культури просто неможливо. На плечі бібліотечних працівників лягли функції освіти, виховання, інформування і розваги. При бібліотеках працюють дитячі гуртки, читацькі клуби, сюди вчащають за доброю порадою та щирою усмішкою.
  Але XXI  століття кидає ще один виклик бібліотечній професії. В час, коли Інтернет став важливім засобом навчання, розвитку науки, ведення бізнесу, проведення вільного часу, в суспільстві поширюється «інформаційна прірва» між сільським та міським населенням. Головна функція бібліотек XXI століття - зробити інформацію доступною для всіх категорій читачів. Публічні бібліотеки сьогодні - чи не єдині в державі установи, які намагаються подолати реальний інформаційний бар’єр у житті людей, підвищити електронну грамотність, надати всім категоріям громадян можливість реалізувати себе в сучасному суспільстві шляхом запровадження нової бібліотечної послуги – доступу читачів до Інтернету.
  Бібліотекарі Котовщини – в перших рядах серед бібліотек Одещини. З метою подолання інформаційної нерівності між сільським та міським населенням   ЦБС нашого району взяла участь у написанні двох конкурсних проектів, спрямованих на розвиток місцевих громад в Україні, модернізуючи доступ  до інформації в публічних бібліотеках: проект Посольства США «Інтернет для читачів публічних бібліотек» і проект «Глобальні бібліотеки» Фонду Білла та Мелінди Гейтс, який реалізується в Україні з 2009 року під назвою «Бібліоміст» започаткований Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) у співпраці з Міністерством культури та туризму України. Мета цих проектів -  створення Інтернет-центрів в першу чергу для центральної районної та районної дитячої бібліотек. На сьогоднішній день, на жаль, в багатьох великих селах району відсутнє швидкісне інтернет-покриття, а місцезнаходження центральних бібліотек в місті Котовську робить їх однаково доступними для всіх мешканців сіл району.
  1 грудня 2010 року  в центральній районній бібліотеці нашої ЦБС відбулося відкриття Інтернет-центру за проектом «Інтернет для читачів публічних бібліотек» (LEAP) Посольства США.  І на сьогоднішній день до послуг користувачів – п’ять робочих станцій. Вже сформована перша група користувачів, яка на базі Інтернет-центру безкоштовно  отримує знання з комп’ютерної грамотності та пошуку інформації в Інтернеті. До її складу входять секретарі сільських рад. На черзі – бібліотечні працівники району. За короткий час існування нашого центру створений бібліотечний блог ЦБС Котовського району, де висвітлюється оперативна інформація з діяльності наших бібліотек, пропонуються списки новинок літератури, матеріали з краєзнавства, багато корисних посилань та вебадреси популярних оn-line-бібліотек (http://kotovskrcbs.blogspot.com/). Розпочалися роботи по створенню власного бібліотечного сайту.
  Завдяки перемозі в другому раунді конкурсу «Бібліоміст» 2010  ще три бібліотеки нашої системи – дитячий методичний центр та 2 сільські філії  одержать по 4 комп’ютери з програмним забезпеченням та належним обладнанням і відкриють шлях читачам до нової бібліотечної послуги мешканцям села Гонората та станції Борщі.  Саме небайдужість до потреб та розвитку свого села голів сільських рад Бурдейного Павла Васильовича та Правенко Валентини Петрівни, які гарантували фінансову підтримку проекту, надасть змогу односельчанам відкрити  для себе світ Інтернету з його безмежними можливостями, подолати інформаційну нерівність між містом та селом.
   Комп’ютеризація інших бібліотечних закладів нашого району буде проходити за розробленою бібліотечною програмою інформаційної підтримки читання користувачів Котовського району терміном на 5 років (2011-2015), яка передбачає тісну співпрацю з владою в покращенні матеріально-технічних умов приміщень книгозбірень, їх охорону, придбання книг та безперебійне забезпечення оплати Інтернету. Пріоритетним завданням стане і створення електронного каталогу ЦБС та краєзнавчих баз даних, що надасть змогу приєднатися до регіональної автоматизованої бібліотечної мережі «Вся Одещина».
  Радує, що бібліотекарі сьогодні поступово стають інформаційними навігаторами, професіоналами, від яких залежить освітній, культурний і технологічний рівень громадян, розвиток суспільства. Бібліотекарі нашої системи  освоюють комп’ютерну техніку, оволодівають новими знаннями.
  Кажуть, бути читачем – це діагноз. Напевно, це саме можна сказати і про бібліотекаря. Залишатися в професії, яка оплачується дуже скромно, служити їй вірою й правдою багато років, не стомившись, не зневірившись, не зрадив… Дійсно, в нашій ЦБС працюють справжні подвижники. І напередодні свята хочеться побажати всім спокою і затишку, ласки і любові ближніх, безмежної жаги творення на радість людям. Нових вам книжок, цікавих авторів та уважних читачів!


ЦРБ крокує впевнено вперед


Сільська влада підтримує бібліотеку (голова Борщанської сільської ради Правенко В. П. , зав. бібліотекою Трояновська Г. М., колектив сільської ради)


Бурдейний П.В. за  інновації. Приміщення Гоноратської сільської бібліотеки чекає на комп’ютери!


Інтернет-центр ЦРБ працює


Директор ЦБС Котовського району Дюгаєва Світлана Миколаївна



Категория: ЦБС Котовського району | Просмотров: 1513 | Добавил: kotovsk | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Все права защищены Kotovsk Group © 2008-2024
Поиск по сайту
РАЗДЕЛЫ
Новини міста [532]
Новини району [66]
Відео про Котовськ [28]
Вони жили у Котовську [16]
Відділ освіти Котовської РДА [2]
Відділ освіти Котовської міської ради [4]
Відділ культури та туризму Котовської РДА [6]
Відео ТРК "КЕТ" [46]
Політичні новини Котовська [27]
Статьи про Г.И.Котовского [7]
Таланти Котовська - Поезія [10]
Таланти Котовська - Музика [16]
Народна творчість [2]
Котовське «КОЗАЦТВО» [59]
Котовське РУ ГУ МНС [6]
Котовське ГУ МВС [381]
Котовський прикордонний загін [20]
Котовський міськвиконком [6]
Котовський МРЦЗ [1]
Котовська ОДПІ [31]
СКР ЛВ на ст. Котовськ [41]
Міський Будинок культури [5]
Управління ПФУ в м. Котовськ [2]
Управління у справах сім’ї та молоді міської ради [2]
Управління культури Котовської міської ради [9]
Управління сім'ї та молоді [1]
Комiтет виборцiв України [3]
УПСЗН [63]
УКГБ [13]
КОТОВСЬКА РДА [7]
Молодіжний парламент [3]
Реклама у Котовську [4]
Новини фірм та магазинів [0]
Спорт у Котовську [14]
Свята [74]
ЦБС Котовського району [44]
Цікаве [16]
ОГОЛОШЕННЯ [6]
Кримінал у Котовську [2]
Конкурси [5]
ВД ФССНВ та ПЗ в Котовському районі [1]
Фонд соц.страху ВД ФССНВ та ПЗ [0]
ФОРПОСТ КОТОВСЬК [6]
Новини України [236]
Різне [154]
Последнее
КОММУНАЛЬНЫЕ
ОПЛАТА
КОММУНАЛЬНЫХ УСЛУГ

Праздники сегодня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання